LOVEC APARTMENTS

Ќебапи на Скара

Суџук порција

Адана Кебап

НАЈДОБАР ИЗБОР ЗА ДОРУЧЕК

Адана Кебаб

Адана Кебаб е една од највкусните и најпознатите сорти на кебаб на турската кујна. Неговата популарност веќе достигна во аглите на светот. Наречена е како „Адана Кебаб“ затоа што првично се наоѓала во градот Адана во Турција.

Кога за прв пат ќе го видите овој Кебаб, можеби ќе помислите дека тоа е само мелено месо на пиперката. Сепак не е. Постои една посебна состојка која го одделува овој Кебаб од мелено месо на коноб наречена „опашка од маснотии“ и не е можно да се извори во секој дел од светот.

Чиг Ќофте

“CIG Köfte”,  е во турската кујна за повеќе од три  илјади  на  години . Таа е една од античката храна сорта на  месопотамскиот  регион. Неговата историја  трага  од кралот Нимруд, кој е библиска фигура позната како „моќна на земјата“ и правнук на Ное.

Што е köfte  (суров ќофтиња), тоа е прилично едноставна храна направена од испукана пченица измешана со сурово месо (понекогаш) и доматно пире со многу зачини. Обично се служи на лисја од зелена салата со сок од лимон, тоа е зачинета, свежи и освежувачки потрошен материјал со разновидни рецепти од место до место. Понекогаш направени со сурово говедско, пилешко или јагнешко месо, повеќето улични продавачи во Истанбул служат вегетаријански  (ециз ) стил направен од варени пченица.

Приказната за  çiğ köfte  што се чини дека преовладува оди нешто вака: во времето на Авраам, во градот Урфа во јужна Турција, живееше кралот Нимрод кој ги имаше собрано сите распоредени огревно дрво за да подигне огромна погубна пира за Авраам. Луѓето, немајќи гориво, продолжија да го мачкаат својот елеган во паста и да го мешаат со зачини за да го направат вкусен. Не можам да ја потврдам точноста на оваа приказна, но сепак е убаво.

LOVEC APARTMENTS
APARTMENTS IN THE CENTER OF GOSTIVAR CITY